Cholesterol Twoim wrogiem

Cholesterol, a mówiąc dokładnie – jego nadmiar (gdyż cholesterol utrzymany w normie jest nam niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu) jest przyczyną wielu groźnych chorób współczesnej cywilizacji.

Cholesterol odkładając się w naszym organizmie w postaci złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych – prowadzi do zwężenia ich światła, co niesie za sobą min. niewydolność pracy serca (zawał) a także zaburzenia krążenia, zmiany miażdżycowe i procesy przedwczesnego starzenia się organizmu.

Jak wszyscy wiedzą, cholesterol jest stałym składnikiem i produktem metabolizmu człowieka. Występuje on w wątrobie, mózgu, krwi, tkance tłuszczowej i nerwowej, w mięsie i żółtkach jaj (szczególnie bogate źródło).

Prawidłowe stężenie cholesterolu

Medycyna dowodzi,  że prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi nie powinno przekraczać 250 mg/100 ml. Za optymalną wartość uważa się 150 – 280 mg/100 ml. Jeżeli poziom cholesterolu w osoczu krwi przekracza dopuszczalne normy, wówczas zaczyna rozwijać się proces- miażdżycy, zwłaszcza naczyń wieńcowych serca, co prowadzi do bardzo poważnych chorób krążenia, często kończących się zgonem chorego.

Zagrożenia spowodowane nadmiarem cholesterolu możemy oddalić stosując racjonalne odżywianie. Trzeba wiedzieć, że 2/3 potrzebnego cholesterolu wytwarza sam organizm, a pozostała część pochodzi z żywności. Kiedy  spożywamy nadmierne ilości tłuszczów zwierzęcych nasyconych, zawierających cholesterol – zostaje zahamowana aktywność białkowych receptorów wątroby, która traci swoje zdolności odbierania nadmiaru cholesterolu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *